blog ondernemer.nl

Voor de juiste informatie

Zo kun je het best de autoverzekeringen vergelijken

Autoverzekeringen vergelijken

Je hoort het veel om je heen en acht de tijd rijp om ook je autoverzekering eens tegen het licht te houden. Misschien betaal je wel al heel lang te veel geld, wie weet. En past de dekking nog wel bij de auto die je rijdt? De belangrijkste vraag die veel mensen zich stellen is echter vooral de kosten vraag. Autoverzekeringen vergelijken kan prima online, waar je tal van vergelijkers vindt die allemaal pijlsnel autoverzekeringen vergelijken en berekenen wat je per maand aan premie moet betalen. Vervolgens kun je besluiten al dan niet over te stappen naar een andere verzekeraar.

Het is wettelijk verplicht om een verzekering af te sluiten

De autoverzekering is belangrijk. Het is wettelijk verplicht namelijk om een verzekering af te sluiten als je met de auto op de openbare weg komt. Die verplichting geldt in Nederland, maar ook in alle andere landen van de Europese Unie. Het is zeer verstandig die wet ook na te leven. De boetes die gegeven worden als je onverzekerd rondrijdt zijn fors, zeer fors zelfs. Als je een autoverzekering af wilt sluiten, kun je kiezen uit drie varianten: de WA-verzekering, de beperkt cascoverzekering en de allrisk verzekering. Daarnaast kun je nog verschillende aanvullende verzekeringen afsluiten. 

Goede verzekeraar

De WA-verzekering is verplicht en biedt de kleinste dekking

De WA-verzekering is verplicht, het is de verzekering met de kleinste dekking, Deze verzekering is dan ook goedkoop. Je bent met een aansprakelijkheidsverzekering alleen verzekerd voor de schade die je auto toebrengt aan derde. Je eigen schade valt dus niet onder de dekking, Die moet je zelf betalen. De autoverzekering met beperkt casco heeft een wat uitgebreidere dekking. Bij een ongeval is nog steeds alleen de schade van de tegenpartij gedekt, wel is de eigen auto nu ook verzekerd tegen zaken als brand en diefstal. De meest uitgebreide verzekering is de allriskverzekering. Het biedt alles wat een beperkt cascoverzekering ook biedt en vergoedt de schade bij een ongeval. Met andere woorden, ook de schade aan je eigen auto wordt nu verzekerd. 

Lees bij het autoverzekeringen vergelijken de polisvoorwaarden goed door

Per verzekeraar kunnen in details weer iets andere regels gelden. Daarom is het goed altijd de polisvoorwaarden goed door te nemen. Mooiste voorbeeld van misverstanden die ontstaan is schade aan een allrisk verzekerde auto. De auto is total loss. Dan kan het zijn dat de ene verzekeraar de nieuwwaarde van de auto uitkeert, terwijl een ander uitgaat van de dagwaarde. Dat maakt nogal verschil. Reden te meer dus om de polisvoorwaarden goed door te nemen. Dat geldt ook als je autoverzekeringen vergelijken tot een jaarlijks gebeuren maakt. Kijk dan niet alleen naar de prijs, maar neem ook de polisvoorwaarden die daarbij horen goed door voor je daadwerkelijk besluit over te stappen. 

Bovenaan de lijst staat altijd de goedkoopste verzekering

De reden dat mensen besluiten autoverzekeringen te vergelijken zit in de prijs. Veel mensen denken dat ze teveel betalen. Dat is niet alleen zo met de autoverzekering, maar ook voor de energie die men afneemt. Autoverzekeringen vergelijken is iets wat weinig tijd in beslag neemt. Na het invullen van je gegevens en het kenteken van de auto rolt er al heel snel een lijst uit met bovenaan de goedkoopste autoverzekering. Dat kan soms al binnen een minuut zo zijn. Als je autoverzekeringen vergelijken serieus neemt, dan lees je aan de hand van de lijst met goedkoopste autoverzekeringen de polisvoorwaarden door en besluit je of een overstap al dan niet de moeite waard is. Alleen kijken naar de laagste prijs als je autoverzekeringen gaat vergelijken is niet verstandig. Het is wel verstandig dat je verzekering ook nog enige dekking heeft uiteraard,

Lage premie

Voor je het weet wordt een conflict een langslepende kwestie

Behalve de genoemde verzekeringen kun je je ook nog prima aanvullend laten verzekeren. Zo kun je een rechtsbijstandsverzekering afsluiten, voor het geval je in een juridisch conflict komt met de auto. In dat geval kan het zomaar een slepende kwestie worden en is juridische bijstand erg belangrijk. Een andere aanvullende verzekering is de ongevallen inzittenden verzekering, een eenmalige uitkering als een van de inzittenden van de auto, inclusief de bestuurder als gevolg van een ongeval komt te overlijden of blijvend invalide raakt. Wie schuldig was aan het ongeluk doet er dan niet toe. Verder kun je nog een schade inzittenden verzekering afsluiten. De inzittenden en de bestuurder van de auto worden dan schadeloos gesteld als er schade is opgelopen als gevolg van een ongeval. Dit kan ook een schadeloosstelling zijn, mocht er bij het ongeluk iemand van de inzittenden om het leven komen. Die schadeloosstelling gaat dan naar de nabestaanden.  

Schadevrij rijden betekent een korting op de premie

Bij autoverzekeringen vergelijken draait het om de prijs. Je geeft je gegevens in en de goedkoopste verzekering die er is rolt er voor je uit. Autoverzekeringen vergelijken zal je vragen om de schadevrije jaren die je hebt. Aan de hand van de bonus-malus regeling namelijk, wordt de korting of toeslag berekend die je krijgt als je schadevrij rijdt of schades hebt veroorzaakt. Met andere woorden, schadevrij rijden wordt beloond en schades veroorzaken bestraft. De bonus-malus ladder geldt als de vervanger van het no-claimsysteem. Ook als je autoverzekeringen gaat vergelijken zal het aantal jaren dat je schadevrij rijdt een rol van betekenis spelen in de prijs van de verzekering. 

Ook het overstappen wordt voor je geregeld

Het is prima dat je autoverzekeringen gaat vergelijken. Wellicht kun je besparen op de verzekering en wel dezelfde dekking krijgen. Door autoverzekeringen te vergelijken kom je er snel achter, vaak al binnen minuten. Heb je aan de hand van de uitkomsten en het doorlezen van de polisvoorwaarden de intentie om over te stappen? Dan wordt dit doorgaans allemaal voor je geregeld. De site die autoverzekeringen vergelijken mogelijk maakt, regelt bijvoorbeeld de opzegging bij je huidige verzekeraar. Wat dat betreft word je volledig ontzorgd. Autoverzekeringen vergelijken is dus prima om elk jaar een keer te doen. Als je kunt besparen is dat natuurlijk prachtig. Kijk wel breder en lees wel de polisvoorwaarden  die gelden bij de verzekering voor je daadwerkelijk overstapt.