blog ondernemer.nl

Voor de juiste informatie

Laadpalen thuis, welke smaken zijn er?

De elektrische auto wil je het liefst thuis opladen, want je kunt dan kosten besparen op het stroomverbruik. Het tarief bij een openbare laadpaal of een snellader ligt een stukje hoger dan wanneer je de laadpaal thuis op de stroomvoorziening aansluit. Je zult ontdekken dat er een enorme keuze is in laadpalen en muurladers als je op zoek gaat naar geschikte laadpalen thuis. In onze blog vertellen we meer over welke smaken er zijn en wat ook de verschillen zijn.

Standaard laadpalen thuis

Standaard laadpalen voor thuis zijn geen spannende producten en vaak ook het goedkoopst. De laadpaal wordt aangesloten op een driefasige stroomvoorziening en je kunt de elektrische auto met behulp van een kabel en stekker op de laadpaal aansluiten. Kwalitatief zijn dit goede laadpalen thuis, maar de nadelen zijn dat deze geen aantrekkelijk uiterlijk hebben en dat iedereen vrij toegang heeft tot de laadpaal. Zeker als je oprit of eigen terrein niet is afgeschermd.

Laadpalen thuis met vergrendeling

Als je geen mogelijkheden hebt om de parkeerplaats op jouw eigen terrein af te schermen of niet de mogelijkheid hebt om gebruik te maken van een carport of een garage, kun je ervoor kiezen om een laadpaal aan te schaffen die je met behulp van een pas, gezichtsherkenning of een app moet ontgrendelen. Zo voorkom je namelijk dat iedereen ongewenst gebruik kan maken van de laadpalen. Een klein nadeel is dat deze laadpalen iets duurder zijn en dat je vaak voor het pasjessysteem of een app een abonnement nodig hebt. 

Laadpalen met load balance

Laadpalen thuis hebben een eigen stroomvoorziening nodig, maar er zijn ook varianten die de stroom van het huis delen met andere apparaten die je in en rondom het huis gebruikt. Bij overspanning of te veel stroomverbruik kan een zekering doorslaan. Met alle gevolgen nadien. Laadpalen met functies zoals slim laden en load balance zorgen ervoor dat de laadpaal op de juiste momenten stroom verbruikt en een black-out voorkomt. Een klein nadeel is dat deze laadpalen thuis logischerwijs ook iets duurder zijn dan de reguliere laadpaal.

Speciale afwerking van laadpalen thuis

Wil je een laadpaal die er mooi uitziet? Dat kan! Laadpalen heb je in een standaard vormgeving, maar er zijn ook laadpalen die met hout, metaal of andere materialen zijn afgewerkt. Het grote voordeel is dat een laadpaal niet meer op een laadpaal lijkt en ook beter bij de inrichten van het eigen terrein past. Laadpalen thuis moeten allereerst functioneel zijn, maar het ook wil natuurlijk ook wat!

Wandladers zijn goede alternatieven

Heb je geen ruimte voor een laadpaal of kun je geen geschikt model vinden? Dan kun je ook uitwijken naar wandladers. Deze zogenaamde wallbox laadpalen komen in verschillende vormen, maten en kleuren en met uiteenlopende functies. Die gelijkwaardig zijn aan de reguliere laadpaal. Het grote voordeel is dat wandladers minder ruimte in beslag nemen en ook heel goed in bijvoorbeeld een carport of een garage zijn te plaatsen.

Meerdere EV’s opladen

Zijn er binnen het huishouden meerdere EV’s? Dan is het slim om eens te kijken naar een laadstation voor thuis. Een laadstation geeft namelijk de mogelijkheid om meerdere elektrische auto’s tegelijkertijd op te laden zonder dat je meerdere laadpalen thuis hoeft aan te schaffen. Zonder dat het effect heeft op je stroomcapaciteit. Laadstations zijn in verschillende soorten en maten verkrijgbaar terwijl deze ook verschillende functies kunnen bevatten. Zoals laadstations met een pasjessysteem of slimme oplaadstations die je met het internet kunt verbinden en met een app kunt bedienen.