blog ondernemer.nl

Voor de juiste informatie

Alles wat je wil weten over rentetarieven

rentetarieven

Het is zowel bij lenen als sparen belangrijk om rentetarieven te bekijken. Deze tarieven verschillen per bedrijf of instantie, per bank en per week. Ze veranderen snel en hebben direct invloed op jouw leven, of je nu spaart of leent. Want als je leent, dan wil je een zo laag mogelijke rente. Ga je echter sparen, dan wil je verdienen en dus zoveel mogelijk rente ontvangen. 

rentetarieven

Hoe zorg ik voor meer spaargeld?

We willen natuurlijk allemaal zoveel mogelijk verdienen op ons spaargeld. Het verschilt echter per soort spaarrekening hoeveel rente je gaat ontvangen. Neem ze dan ook allemaal onder de loep. Wil je je geld bijvoorbeeld een tijdje vastzetten? Kies dan voor een deposito en vervolgens de gewenste looptijd. Of wil je juist een spaarrekening voor je kind vergelijken? Dan kies je voor jeugdsparen. Je spaardoel is de essentie van je spaargeld en hoeveel rente je gaat ontvangen. 

rentetarieven

Geld lenen: lage rente

De rente bij geld lenen verschilt ook sterk per instantie of bank. Bij sommige kredietverstrekkers hangt het rentepercentage van je lening alleen af van het leenbedrag en de looptijd (de aflosperiode). Iedereen die hetzelfde leenbedrag en dezelfde looptijd kiest, betaalt dan dezelfde rente. Maar er zijn ook kredietverstrekkers waar het rentetarief afhangt van je persoonlijk risicoprofiel. Dit betekent dat de kredietverstrekker een inschatting maakt van het risico dat jij je lening niet kan terugbetalen. Dit is veiliger, om heel eerlijk te zijn. Maar ze kunnen ook onnodig streng zijn, bijvoorbeeld voor zelfstandige ondernemers.