blog ondernemer.nl

Voor de juiste informatie

Waarom wij te weinig staan, en wat we daaraan kunnen doen

zit sta bureau

‘Zitten is het nieuwe roken.’ Het is zomaar een uitspraak die je de laatste jaren wel vaker tegenkomt. Volgens velen is ons leven vooral ingericht op het comfortabele zitten: thuis op de bank, in de bureaustoel, in de auto of onderweg met de bus. Eigenlijk weten we allemaal wel dat zitten slecht voor ons. Uit een onderzoek van het VU Medisch Centrum West blijkt dat mensen die vaak staan, tot wel tien procent minder kans hebben op hart- en vaatziekten. Ook kan teveel zitten bijvoorbeeld bloeddrukproblemen veroorzaken. Waarom is dit, en wat kunnen we doen om minder vaak te zitten en meer te staan of te lopen?

Bij de wilde apen af(kijken)

Om te begrijpen waarom teveel zitten zo slecht voor ons is, is het goed om te kijken naar de natuur om ons heen. Wij zijn immers ook een product van de natuur en de evolutie. De dieren die het meest aan de mens verwant is, zijn de primaten (ook wel mensapen). Net als apen zijn mensen sociale en leergierige dieren. Door te kijken naar hun natuurlijke gedrag kunnen wij erachter komen wat ons natuurlijke gedrag zou moeten zijn. Bij gorilla’s, bonobo’s en andere primaten zie je dat deze dieren eigenlijk de hele dag onderweg zijn op zoek naar voedsel. Zij zitten wel, maar alleen om te rusten

Wij zitten niet meer om te rusten

En daar gaat het bij ons fout: wij zitten namelijk niet meer om te rusten, wij zitten om het zitten. Waar we ook gaan, we doen het zittend. Wat we ook doen, we doen het zittend. We hebben zelfs het natuurlijke omgedraaid: we zitten niet meer om te rusten, we gaan pas bewegen wanneer we niets te doen hebben. Het zou biologisch goed voor ons zijn meer te staan en te lopen. Op meer en meer kantoren zien we daarvoor praktische oplossingen, zoals bijvoorbeeld sta bureaus of hybrides. Een zit sta bureau onderstel is zo gekocht, en kan echt de eerste stap zijn naar een gezonder leven.