blog ondernemer.nl

Voor de juiste informatie

Wat moet je weten over de patchkast? 

Wanneer je, je begeeft naar de technische ruimte van een bedrijf zal je tot de vaststelling komen dat er daar doorgaans gebruik in wordt gemaakt van twee verschillende soorten kasten. We maken wat dit betreft een onderscheid tussen de zogenaamde serverkast en de zogenaamde patchkast. Op het eerste zicht zal het oog van de leek mogelijks weinig verschillen opmerken tussen beiden. Toch zijn deze verschillen er wel degelijk. Dit niet alleen voor wat de werking van de systemen in de kasten betreft, maar zeker ook voor de manier waarop ze zijn opgebouwd. Zou jij hier nu graag alles over te weten willen komen? Dan is het uiteraard een aanrader om verder te blijven lezen!

Wat is een patchkast?

Laat ons om te beginnen even kijken naar wat patchkasten nu eigenlijk precies zijn. Het gaat hierbij om kasten waar de netwerkkabels van een bepaald netwerk in toekomen van een bepaald bedrijf. Van hieruit kunnen ze dan vervolgens op verschillende manieren verder worden aangesloten. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren op een systeem zoals een switch of een router, maar bovendien is het eveneens mogelijk om ze door te patchen naar bijvoorbeeld nog een andere ruimte waar eveneens bepaalde apparatuur in staat opgesteld. Welke mogelijkheden er exact allemaal voorhanden zijn is uiteraard sterk afhankelijk van de situatie en vooral van het netwerk in kwestie. Dat spreekt voor zich. Hoe dan ook weet je nu toch al een beetje wat een patchkast eigenlijk ongeveer is. 

Wat maakt deze kasten zo belangrijk?

Het netwerk van een  bedrijf is tegenwoordig eigenlijk uitgegroeid tot één van de belangrijkste onderdelen van de hele onderneming. Wanneer het netwerkproblemen ondervindt of volledig down ligt is de kans namelijk ontzettend groot dat ook een groot deel van het bedrijf daar de gevolgen van zal ondervinden. Omwille van deze reden is het altijd van belang om zo efficiënt mogelijk en bij voorkeur op één specifieke locatie in te kunnen grijpen. Het is nu precies daar dat een patchkast voor kan zorgen. De patchpanelen die deel uitmaken van deze kasten zorgen er namelijk voor dat het in een handomdraai mogelijk wordt om een mogelijk probleem te detecteren en deze aan te pakken.

Hoe kan je een patchkast herkennen?

Bij binnenkomst in de technische ruimte van een bedrijf is het zeker vandaag de dag vaak je ogen uitkijken. Het is namelijk zo dat er doorgaans heel wat verschillende kasten in zijn terug te vinden waar de meest intens knipperende lichtjes in terug te vinden zijn. In principe kunnen we al deze kasten indelen in twee verschillende categorieën. Enerzijds is er de categorie van de serverkast terwijl er anderzijds nog de categorie van de patchkast is. Voor deze laatste geldt dat er in deze kast voornamelijk gebruik wordt gemaakt van passieve systemen. Dat heeft als gevolg dat je ze veelal kan herkennen aan de volledig afgesloten voordeuren. In principe zou er ook gebruik gemaakt kunnen worden van geperforeerde deuren, maar daar wordt in de praktijk voor een patchkast in principe zo goed als nooit voor gekozen. Dat is dus wel het geval bij serverkasten.