blog ondernemer.nl

Voor de juiste informatie

Hoeveel kost het afsluiten van een autoverzekering?

Een autoverzekering is natuurlijk erg belangrijk, want je wilt tenslotte verzekerd de weg op gaan. In Nederland ben je dan ook verplicht om een autoverzekering af te sluiten als je in het bezit bent van een auto. Dit is natuurlijk niet voor niets, in een auto ben je kwetsbaar en er kan in een seconde iets gebeuren. Jij kunt tenslotte ook een auto-ongeluk veroorzaken en dan moet je verzekerd zijn voor de schade die je bij een ander aanricht. Jij bent aansprakelijk voor de schade en moet dan ook verzekerd zijn om te garanderen dat je het kunt betalen. Doordat dit risico in een klein hoekje zit op de weg ben je verplicht een autoverzekering af te sluiten, maar hoeveel kost het nu eigenlijk om een autoverzekering af te sluiten? In dit artikel nemen we je mee om uiteindelijk een goede beslissing te maken wat betreft je autoverzekering en hoe een autoverzekering berekenen werkt. Ben je benieuwd? Lees dan snel verder.

Soorten dekkingen

Naast andere verzekeringen bieden autoverzekeringen ook verschillende dekkingen aan. Iedereen in het bezit van een auto moet minimaal WA-verzekerd zijn. Dit is de minst uitgebreide verzekering en dekt enkel de schade die je aanricht aan anderen. Wil je liever iets uitgebreider verzekerd zijn? Dan kun je kiezen voor een WA+ verzekering, ook wel een beperkt cascodekking genoemd. De naam zegt het al maar hier ben je ook (beperkt) verzekerd voor schade die jij zelf ondervindt. Let op dit is niet alle schade aan je auto, maar bepaalde schade, zoals ruitschade en schade bij diefstal. De meest uitgebreide verzekering is een allrisk verzekering, oftewel volledig casco. Hierbij wordt ook de schade aan je eigen auto vergoedt, zelfs als je zelf de veroorzaker bent. Let hierbij wel op dat ook een allrisk verzekering niet alle risico’s dekt.

De prijs van een autoverzekering

De prijs van je autoverzekering is dan ook afhankelijk van een aantal factoren. Zo is de dekking erg bepalend voor de hoogte van de premie. Een WA-verzekering is dan ook het goedkoopst en een allrisk verzekering vanzelfsprekend het duurst.

Daarnaast is de prijs van je autoverzekering ook afhankelijk van de bestuurder. Zo wordt er gekeken naar de leeftijd van de bestuurder en het daarbij behorende risico. Jonge bestuurder betalen dan vaak ook een hogere premie dan oudere bestuurders. Daarnaast wordt er gekeken naar de schadevrije-jaren van een bestuurder. Hoe meer schadevrije-jaren je hebt, hoe meer korting je krijgt op je premie. Bovendien wordt er ook gekeken naar het aantal kilometers dat je rijdt per jaar. Je hebt tenslotte meer risico op schade als je vaker op de weg te vinden bent, waardoor dit ook invloed heeft op de hoogte van je premie.

Tot slot heeft natuurlijk ook de auto waar je in rijdt invloed op de hoogte van je premie. Zo wordt er gekeken naar de waarde van je auto, het type en vermogen. Dit heeft namelijk allemaal invloed op hoogte van de eventuele schade en dit wil de verzekeringsmaatschappij natuurlijk indekken. Waardoor je ook een hogere premie betaald als je een duurdere auto rijdt.