blog ondernemer.nl

Voor de juiste informatie

Hoe word ik een goede projectmanager?

Het is niet zo makkelijk als je denkt om een goede project manager te zijn en ook zeker niet om te worden. Het moet een klein beetje in je zitten, om deze vaardigheid te verbeteren ben ik een cursus projectmanagement gaan doen. Hieronder vertel ik een aantal tips waarvan ik geleerd heb.

Heldere visie

Wanneer er een heldere visie door een projectmanager naar zijn team wordt uitgedragen dan kun inspireert dat zijn team. Gebruik visuele uitingen om het doel voor ogen van het team te zetten, met woorden kan elk individu dit nog anders opvatten in tegen deel van een visuele uiting waarbij iedereen de neus dezelfde kant op zet.

Communiceer open

Wees altijd duidelijk en eerlijk tegenover het team dan weten ze waar ze aan toe zijn ook wanneer het even minder gaat. Jij als projectmanager wilt ook weten wat er speelt onder de medewerkers. Medewerkers zullen jouw volgen en zich ook open tegenover de projectmanager stellen.

Definieer doelen

Om het uiteindelijke hoofddoel te realiseren is het goed om subdoelen te stellen. Wanneer je als team alleen maar tegen een grote muur kijkt zal het niet motiveren. Wanneer het team tegen treden aankijkt die zij elke week kunnen realiseren zal het motiveren naar het hoofddoel.

Evalueer

Evalueer altijd het project met het team, hoe is het gegaan? Waar ging het soms minder? En ben je wel geschikt als projectmanager, waar kun je verbeteren?  Zo waak je voor de kwaliteit voor volgende projecten en jouw leidinggeven.

Ik denk dat het voor iedereen goed is om een cursus projectmanagement te volgen, het zal je helpen wanneer je in een team zit de manager beter leren te begrijpen. En natuurlijk is het een goed idee wanneer je een management functie hebt.

logo