blog ondernemer.nl

Voor de juiste informatie

Grafische vormgeving van je website

Je bent je website aan het opzetten, maar je hebt nog nooit nagedacht over de grafische vormgeving van je website. Dat is misschien een beter klusje voor je creatieve buurvrouw. En is die vormgeving eigenlijk wel belangrijk? Waarom is het vormgeven van je website belangrijk?

Het belang van grafisch ontwerp

De eerste indruk doet heel veel werk. Als een bedrijf zich heel goed presenteert, dat houdt in: alles op elkaar afstemt, dan zal de bezoeker dat terug zien in de website. Het zal professionaliteit uitstralen en dat is wat een klant wil. Bij het ontwerpen van een website wordt meestal eerst een huisstijl ontwikkeld voor het bedrijf. (Wat is een huisstijl? Het is een visuele presentatie van het bedrijf, door middel van een logo, kleuren en eventuele foto’s). Het kan zijn dat het bedrijf al een huisstijl heeft. Dan kan deze worden gebruikt als leidraad voor de grafische vormgeving van de website.

Tips/stappenplan voor het vormgeven van een website

1. Zet voor jezelf op een rijtje: Wat wil ik als bedrijf? Wat is het doel van mijn website?

Dit doe je, zodat je de website zo kan aanpassen dat het doel van je website bereikt wordt. Je kunt zo de juiste accenten leggen. Is je doel informeren? Dan is het belangrijk dat dat bijvoorbeeld groot wordt gepresenteerd. Wil je vooral verkopen? Dan is het belangrijk dat je webshop heel goed opvalt.

2. Kijk naar je eigen huisstijl

Welke kleuren zitten er in die huisstijl? Die moet je dan ook verwerken in je website, zodat je als bedrijf herkenbaar blijft.

3. Ga op zoek naar voorbeelden

Misschien heb je al een heel duidelijk beeld van hoe jouw website er uit moet zien. De meeste mensen hebben dit echter niet. Kijk rond op andere websites, hoe zien die eruit? Wat vind ik prettig om naar te kijken? Houd in je achterhoofd of dit bij jouw bedrijf past. Het is belangrijk om niet al te veel met de trends mee te gaan, als je budget niet al te groot is. Wat nu helemaal hot is, dat kan over een aantal jaar al weer ouderwets zijn.

4. Maak kleine schetsjes over hoe jij het voor je ziet

Het is fijn om op papier te zetten hoe je het graag er uit wilt laten zien. Als iemand anders jouw website bouwt, maar ook als je hem zelf bouwt, dan is het fijn om duidelijk te hebben hoe je het wilt. Soms kom je er dan pas achter wat je mist, of wat je eigenlijk toch anders wilt.

Tips

– Gebruik niet te veel kleuren, dit zal afleidend zijn.

– Maak gebruik van een zogenaamde ‘call-to-action’. Dit is een oproep tot actie. Het kan bijvoorbeeld een winkelwagentje zijn. Maak deze knop opvallend!

– Let goed op de typografie (de letters). Gebruik dezelfde letters als je in huisstijl gebruikt. Gebruik niet te veel fonts, dit is afleidend.

Als je het echt heel moeilijk vindt, om over de vormgeving van je website na te denken, dan kun je het beter aan een grafisch ontwerper overlaten. Die is daar in gespecialiseerd. Je merkt het al, de grafische vormgeving van je website komt niet zomaar even aanwaaien.

Bron: Ecommercewebshops.nl