blog ondernemer.nl

Voor de juiste informatie

Een bedrijf verkopen in acht stappen

1. Bepaal wat uw bedrijf waard is

Een bedrijf is over het algemeen een veelvoud van de winst waard. Afhankelijk van de grootte van de deal en de industrie, kan dat variëren van 2-10 keer de winst. Kleinere bedrijven (onder 3M in prijs) hebben over het algemeen een gemiddelde van 2-3 keer de winst, middelgrote bedrijven (3m tot 20m) kunnen 3-5 keer de winst opbrengen en grote bedrijven (20m en meer) zullen vaak 5-10 keer de winst zien.

2. Bereid uw financiën voor met uw accountant

Omdat een bedrijf op zijn winst wordt gewaardeerd, zijn grondige en nauwkeurige financiën essentieel, inclusief het opstellen van een aangepaste winst- en verliesrekening om aan kopers te presenteren.

3. Zoek een makelaar of investeringsbank

Afhankelijk van de grootte van uw deal en factoren zoals industrie, omzet en het mogelijk hebben van ongevraagde aanbiedingen op de tafel, zullen de meeste bedrijven een hogere waardering krijgen wanneer ze werken met een bankier of makelaar die strategische inzichten in het proces kan brengen.

4. Ontwikkel de executive summary van uw bedrijf

Dit is het document dat duidelijk en beknopt de belangrijkste punten samenvat van de activiteiten, missie, management, producten of diensten, concurrentievoordelen en financiële gegevens van uw bedrijf om een overzicht te bieden dat een koper zal helpen bij het samenstellen van een bod.

Leestip: Bedrijf met schulden verkopen: kan dat? Zo ja, hoe?

5. Zet uw bedrijf in de markt

Breng uw bedrijf op de markt bij strategische kopers die een bedrijf willen overnemen dat vergelijkbaar is met het uwe.

6. Aanbiedingen van potentiële kopers ontvangen

Ontvang aanbiedingen van kopers en onderhandel over het beste bod op basis van uw verwachtingen rond prijs en andere belangrijke factoren.

7. Laat de koper due diligence uitvoeren

Kopers krijgen over het algemeen 60-120 dagen om de financiën van een bedrijf te controleren en te valideren dat alle gepresenteerde informatie juist is.

8. Sluit de deal

Tijd om te vieren! Teken het definitieve contract en begin met de overdracht.

FAQs over het verkopen van een bedrijf

Hoeveel is mijn bedrijf waard? U kunt uw bedrijf verkopen voor wat de markt wil betalen en het is de koper die de prijs van een bedrijf bepaalt. Dat gezegd zijnde, is een bedrijf over het algemeen een veelvoud van de winst waard, dat wil zeggen een waarde die wordt toegepast op de winst van uw bedrijf.

Hoe bepaalt u de verkoopprijs van uw bedrijf? De verkoopprijs van uw bedrijf hangt af van hoeveel geld het verdient. Als u geen geld verdient, wordt de prijs gebaseerd op de waarde van de activa. Als het een beetje geld opbrengt, is de prijs gebaseerd op de discretionaire inkomsten van de verkoper. Als het veel geld verdient, zal de prijs een veelvoud van EBIDTA zijn.

Hoe lang duurt het voor een bedrijf verkocht is? Over het algemeen geldt: hoe groter de deal, hoe langer het duurt om een bedrijf te verkopen. Bij Business Exits hebben we gemiddeld 7 maanden nodig om een deal te sluiten.

Uitgelicht: Bedrijf Verkopen Den Haag: zó verkoop je een Haagse Zaak

Hoe kunt u uw bedrijf snel verkopen? U kunt uw bedrijf snel verkopen door de juiste prijs en de juiste voorwaarden te hanteren. Een van de beste manieren om uw bedrijf snel te verkopen is om het aan iemand aan te bieden zonder vooruitbetaling en met een earnout op basis van prestatie. Deze optie kan worden voorgelegd aan uw zakenpartner, werknemers, concurrenten of iemand uit uw netwerk.

Welk type bedrijf is het beste om te verkopen? Bedrijven in alle sectoren kunnen worden verkocht. Er zijn echter verschillen tussen de sectoren bij de beoordeling van de waardering. Enkele van de meest aantrekkelijke sectoren die momenteel hoge waarderingen krijgen zijn dienstverlenende bedrijven, logistiek en transport, vastgoedbeheer, thuiszorg en technologie.