blog ondernemer.nl

Voor de juiste informatie

Binnen de lijntjes met je eigen kleuren: Een frachise beginnen

Ga je als nieuwe ondernemer een franchise beginnen? Dan kies je voor een stabiele toekomst. Je eigen tak van een bekende handelsnaam leiden betekent dat je kunt rekenen op een ingevulde klantenlijst. Als franchisenemer is er al een boel vastgelegd, je hebt niet de volledige vrijheid van het hebben van een zelfstandig bedrijf. Het is als beginnend ondernemer een afweging tussen kleuren binnen de lijntjes en zekerheid of complete vrijheid maar onzekerheid.   

Een franchise beginnen, een snelle start
Aantrekkelijk – de meeste promotiestunts worden hogerop bepaald. Je zal hier in het begin geen extra geld in hoeven steken. Dit betekent overigens niet dat je geen ondernemershart nodig hebt. Hoewel de regelingen per bedrijf verschillend zijn, kunnen franchisenemers voor hun locatie vaak zelf wat bedenken om klanten aan te trekken. Een feestelijke opening, een prijsvraag, enzovoorts. Naast eigen manieren om klanten bij je binnen te trekken is het minstens zo belangrijk dat ze terugkomen. Je zult nog altijd verantwoordelijk zijn voor het goede contact met de klant.  

Kosten

Een franchise beginnen betekent dat je, net als bij het starten van je eigen bedrijf, kapitaal nodig hebt. Je zult namelijk een instapbedrijf moeten betalen en periodiek een percentage van de omzet af moeten staan aan de organisatie. Een deel van jouw startkapitaal zal eigen vermogen zijn. Daarnaast ben jij zelf aansprakelijk voor enig verlies van jouw franchise. Het bedrijf mag dan wel zijn opgezet, de leiding blijft voor de echter ondernemer.