blog ondernemer.nl

Voor de juiste informatie

Bescherm je voeten tijdens het werk

werkschoen

Je voeten zijn samen met je handen tijdens het werk het belangrijkste, je loopt en staat er de hele dag mee. Werk je in een omgeving die risicovol is dan moeten je voeten optimaal worden beschermd, dit kun je onder andere doen met een goede werkschoen. Verschillende situaties kunnen een gevaar opleveren tijdens het werk, denk hierbij aan gladde oppervlakken, chemische vloeistoffen, elektrische ladingen en niet te vergeten vallende voorwerpen. Het spreekt voor zich dat een schoen tijdens het werk comfortabel moet zitten gedurende een lange periode, zeker wanneer de omstandigheden zwaar zijn tijdens het werken.

Verschillende materialen

Een werkschoen kan bestaan uit verschillende materialen, ieder materiaal heeft zijn specifieke eigenschap. Te beginnen bij de neus die al op verschillende manieren versterkt kan worden, staal, kunststof, composiet en aluminium zijn de meest gebruikte materialen. Met een overneus is een schoen vaak nog beschermd voor het leer, moet je vaak op je knieen zitten dan zijn de neuzen extra kwetsbaar. De schacht van de schoen bestaat meestal uit leder omdat dit een ademend materiaal is, tevens is het materiaal waterafstotend. Voor de binnenkant van de schoen kun je kiezen uit kunststof, nadeel hiervan is wel dat het materiaal geen vocht opneemt. 

werkschoen

De zool van de schoen

Van een werkschoen is de zool een zeer belangrijk onderdeel, er zijn enkel gelaagde zolen, dubbel gelaagd of driedubbel gelaagd. Vaak wordt rubber gebruikt als materiaal maar er kan ook Neopreen worden gebruikt. Rubber heeft een hoge dichtheid en is licht om te dragen tijdens je werk, PU is een materiaal wat er is in verschillende dichtheden. je moet voor jezelf nagaan welke werkzaamheden je ermee moet doen, en wat de eigenschappen moeten zijn van de schoen. Gelukkig zijn er tegenwoordig werkschoenen die je voeten goed beschermen, en er ook leuk en vlot uit zien.