blog ondernemer.nl

Voor de juiste informatie

Beginnen met zelfroosteren in het bedrijf

workforce-management-inzetten

Ben jij als bedrijf zijnde of als werknemer van een bedrijf nieuwsgierig wat zelfroosteren is en wat er door zelfroosteren binnen het bedrijf verbeterd kan worden? Zelfroosteren wordt steeds populairder en in steeds meer bedrijfsorganisaties toegepast, dit komt met name door de vele voordelen die zelfroosteren met zich meebrengt. Het idee van zelfroosteren is dat de werknemers binnen het bedrijf meer inspraak krijgen in wanneer zij ingeroosterd worden. Zij kunnen de uren die zij moeten werken zelf invullen, er zijn verschillende tools die je hiervoor kunt gebruiken waardoor je geen gaten in het rooster krijgt.

Waarom zelfroosteren?

De werknemers kunnen zichzelf inplannen en aangeven wanneer zij het liefst willen werken, hierdoor voelt het rooster als iets positiefs. Ook kunnen de collega’s onderling ruilen met elkaar, hier hoeft het bedrijf zelf zich niet meer mee bezig te houden. Hierdoor wordt het ziekteverzuim ook minder, dit komt doordat de werknemers nu zelf verantwoordelijk zijn voor de dagen die zij hebben aangegeven te kunnen werken of om te ruilen met een collega indien dit toch niet kan.

Er zijn vele vormen van een rooster maken, het ligt er maar net aan wat het bedrijf fijn vindt en hoeveel controle zij willen houden over het rooster. Als het bedrijf niet weet wat de opties zijn dan kun je eens kijken naar verschillende tools die kunnen helpen om overzicht te houden en vermijden dat er gaten in het rooster vallen.

Welke tools kan je gebruiken

De tools die je kunt gebruiken zijn verschillend, wil jij een tool die het bedrijf en de werknemers helpt maar die niet al het werk uit handen geeft. Hierdoor heb je als bedrijf zijnde nog genoeg inspraak over het rooster. Of wil je juist een tool die wel alles uit handen geeft, het voordeel hiervan is dat je als bedrijf zijnde je minder bezig hoeft te houden met zaken rondom het rooster.