blog ondernemer.nl

Voor de juiste informatie

Alles wat je moet weten voor een opleiding management

Als jij op zoek bent naar een bedrijfskundige opleiding dan is een opleiding management misschien wel iets voor jou! Na het afronden van een management opleiding ben jij klaar gestoomd voor het bedrijfsleven. Als manager komen er verschillende zaken met veel verantwoordelijkheid op je af zoals taakverdeling, toezicht houden op werknemers, werven van nieuwe werknemers en nog veel meer. Door een opleiding management te volgen heb je een goede basis van al deze verschillende facetten uit het management. In dit artikel zullen een aantal belangrijke zaken met betrekking tot een management opleiding besproken worden.

Welke opties zijn er?

Er zijn verschillende mogelijkheden om je op te leiden tot manager. Allereerst is er onderscheid te maken tussen de niveaus. Zo heb je management opleidingen op MBO, HBO en Master niveau. Een dergelijke opleiding kan je in de meeste gevallen voltijd of deeltijd volgen. Ben jij bijvoorbeeld al ergens aan het werk maar wil je er een opleiding naast doen? Dan is het slim om voor een deeltijd opleiding te kiezen. Wat een andere mogelijkheid is, is een management cursus op HBO niveau. Een cursus neemt minder tijd in beslag dan wanneer je een volledige HBO opleiding zou volgen. Bij een cursus verdiep je je in één onderdeel van management dat aan bod komt in een volwaardige HBO Bachelor management opleiding. Om een start in management te maken is een cursus dus een hartstikke goed idee.

Heb je meer tijd en wil je alle kneepjes van het vak leren? Dan is een HBO opleiding iets voor jou! In deze opleiding wordt veel gefocust op de managementaspecten die nodig zijn om organisaties succesvol te maken. Zo wordt er onder andere aandacht besteed aan kwaliteit, leidinggeven aan verandering en personeelsmanagement. Een opleiding management duurt al gauw 4 jaar. Houd hier dus rekening mee.

Wat ga je leren tijdens een management opleiding?

Als manager moet jij het bedrijf leiden. Je moet een hele hoop in de gate houden. Van alle projecten die er binnen jouw team lopen tot de agenda van alle verlofdagen van jouw werknemers. Je moet altijd bezig zijn met wat er in jouw team speelt op alle fronten.

Als manager moet je klaar staan voor je team. Je zult dus veel persoonlijke gesprekken voeren om te kijken of alles goed gaat met alle werknemers. De vraag is daarom of je genoeg inlevingsvermogen hebt. Ook bij conflicten moet je tussenbeide kunnen komen. Het is dan belangrijk om de rust te bewaren en oplossingsgericht te handelen.

Als jij graag alles zelf wilt doen, dan is een management opleding niet de juiste keuze voor jou. Je moet namelijk kunnen delegeren als manager. Je moet ervoor zorgen dat het team samenwerkt naar een bepaald doel toe. Dit kan jij niet allemaal alleen. Vertrouwen hebben in je teamleden is daarom van groot belang.

Omgaan met verantwoordelijkheid kan voor sommige mensen een lastige klus zijn. Bij een opleiding management leer jij hier mee omgaan. Door alle taken op een rijtje te hebben en de taakverdeling op orde te houden, maar ook door af en toe mee te kijken met je teamleden kun jij voor jezelf een beeld geven van de voortgang van een project. Loopt alles nog goed? Moet ik ergens ingrijpen? Door dit op orde te hebben voelt het minder belastend om de verantwoordelijkheid te dragen.