blog ondernemer.nl

Voor de juiste informatie

Verschillende soorten lasdraad: dit moet je weten

Lastechniek Rijnmond

Er zijn verschillende manieren waarop het lasproces kan worden uitgevoerd. Een gangbare wijze is met het gebruik van lasdraad. Dit is een draad die bij het lassen versmelt en zo twee elementen met elkaar verbindt. Gebruik van de lasdraad is gangbaar als het gaat om lassen. 

Lassen met gevulde draad is een methode die men gebruikt wanneer in het MIG/MAG-lasproces geen gebruik gemaakt wordt van extern toegevoegd beschermgas in een gasfles. In plaats daarvan wordt er dus een lasdraad gebruikt. Lassen met zo’n gevulde draad wordt in het Engels ook wel innershield welding of flux cored arc welding genoemd.

Welk lasdraad past bij jouw project?

Er zijn bovendien talloze soorten lasdraad te vinden en het is niet zo dat elke soort draad dezelfde functies en kenmerken heeft. Wanneer je weinig ervaring hebt met het uitkiezen van een lasdraad kan het verstandig zijn deskundig advies in de arm te nemen. Hieronder pogen wij je meer te vertellen over lasdraad en de soorten die te koop zijn:

  • CO2 lasdraad
  • Gevulde lasdraad
  • TIG lasdraad
  • Laselektroden
  • OP lasdraad

CO2 Lasdraad

De meest gangbare en vaak meest verkochte soort lasdraad is het CO2 lasdraad. Dit lasdraad is geschikt voor het lassen van staal en is bovendien betaalbaar. Met name wanneer je in bulk koopt, dus voor een groot project over een langere periode, kunnen de kortingen flink oplopen. 

Gevulde lasdraad

Een gevulde lasdraad – ook wel simpelweg gevulde draad genoemd – is een soort die gebruikt wordt wanneer je in het MIG/MAG-lasproces geen gebruik maakt van een extern toegevoegd beschermgas in een gasfles. In plaats daarvan gebruik je dus de gevulde lasdraad, zodat het externe beschermgas niet meer nodig is. 

Gevulde lasdraad is overigens niet geschikt voor elk project. Bovendien zijn er verschillende soorten gevulde lasdraden. De meeste gevulde lasdraden zijn geschikt voor roestvaststaal. Het lassen met gevulde draad heeft vooral voordelen in die situaties waar geen extreem hoge eisen gesteld worden aan de lasverbindingen, maar waar wel behoefte is aan hoge lassnelheden en daardoor – ondanks het relatief dure materiaal – een goedkoop lasproces.

TIG lasdraad

TIG lasdraden worden geproduceerd doordat een grote rol lasdraad van 4 mm door een trekmachine wordt gehaald. Deze trekmachine trekt het lasdraad naar de juiste dikte en het wordt op de juiste lengte afgesneden. De diameter van een TIG lasdraad ligt gemiddeld tussen de 1,6 en 3,2 mm.

De TIG lasdraad is overigens ook in andere maten te leveren. Waar sommige leveranciers slechts enkele maten op voorraad hebben, zijn anderen weer voorzien van methoden om afwijkende maten voor jouw project te realiseren. Vraag dus altijd even naar de mogelijkheden. 

Bedrijf

Kwaliteitsvoorwaarden en regelgeving

Er worden strenge eisen gesteld aan werkzaamheden als lassen, zeker wanneer het Nederland betreft. De Nederlandse regelgeving is er uiteraard om lassers te beschermen. Hoewel de regels in ons land strenger zijn dan erbuiten, is dit zeker niet onterecht. Maar daardoor moet lasdraad voldoen aan strenge kwaliteitsvoorwaarden. Kopen in het buitenland is dan af te raden.

Zoek liever een leverancier uit Nederland die op de hoogte is van de regels hier. Zo weet je zeker dat jij het juiste product koopt en niet later op je vingers wordt getikt door de verantwoordelijke macht.